Registrul Auto Român (RAR): ce trebuie să știi

1. Ce Este Registrul Auto Român?

Registrul Auto Român (RAR) este o instituție specializată în domeniul transporturilor, responsabilă cu gestionarea informațiilor și reglementărilor legate de vehiculele înmatriculate în România. RAR-ul are rolul de a asigura siguranța rutieră prin diverse servicii și activități de control și monitorizare a parcului auto național.

2. Istoric și Evoluție

Registrul Auto Român a fost înființat în anul 1990, având ca principal obiectiv implementarea unui sistem modern de omologare și certificare a vehiculelor. De-a lungul anilor, RAR-ul a evoluat și s-a adaptat la standardele europene în materie de siguranță și protecție ambientală, devenind un pilon important al legislației auto în România.

3. Servicii Oferite de RAR

 • Înmatriculare și Înregistrare: RAR-ul este responsabil pentru înregistrarea și înmatricularea vehiculelor în România, asigurând conformitatea acestora cu cerințele legale în materie de siguranță și emisii.
 • Verificare Tehnică Periodică: RAR-ul efectuează verificarea tehnică periodică a autovehiculelor pentru a asigura siguranța și conformitatea acestora cu normele în vigoare.
 • Omorogare și Certificare: RAR-ul emite certificate de omologare și autorizații pentru vehiculele și echipamentele auto care îndeplinesc standardele de siguranță și calitate impuse.

4. Importanța Verificărilor Tehnice Periodice

Verificările tehnice periodice efectuate de RAR sunt esențiale pentru menținerea siguranței pe șosele. Acestea asigură că autovehiculele sunt în stare tehnică corespunzătoare, reducând riscul de accidente și incidente cauzate de defecțiuni.

5. Procedura de Verificare Tehnică a Vehiculelor

 • Inspecția Tehnică Generală: Include verificarea caroseriei, șasiului, sistemelor de frânare, direcție, suspensie, iluminare etc.
 • Teste de Emisii Poluante: Pentru autovehiculele cu motoare pe benzină sau motorină, RAR-ul efectuează teste de emisii pentru a evalua nivelul de poluare.

6. Accesarea Informațiilor din Registrul Auto Român

Cetățenii pot accesa diverse informații despre vehiculele înmatriculate în România prin intermediul Registrului Auto Român. Aceste informații includ istoricul de kilometri, istoricul proprietarilor, istoricul daunelor sau restricțiilor legale.

7. Legătura cu Achiziția de Mașini Second-Hand

Pentru cei care doresc să achiziționeze mașini second-hand, consultați Registrul Auto Român pentru a verifica istoricul vehiculului și pentru a vă asigura că mașina este în conformitate cu normele legale.

8. Legislația și Reglementările Aplicate de RAR

Registrul Auto Român operează sub autoritatea Ministerului Transporturilor și respectă legislația națională și europeană în domeniul vehiculelor și transporturilor.

Concluzie: Importanța Rolului Registrului Auto Român

Registrul Auto Român joacă un rol esențial în menținerea siguranței și calității parcului auto din România. Serviciile sale contribuie la protejarea vieții și a mediului înconjurător prin aplicarea standardelor de siguranță și reglementări legislative în domeniu. Accesul la informațiile din Registrul Auto Român este un instrument valoros pentru toți participanții la trafic și pentru cei implicați în achiziția sau vânzarea de vehicule.

About the Author: admin

You might like

1 Comment

 1. Heya to every single one of our peaceful aqua followers!

  There’s nothing really like plunging into a hot spa after a long day. For people in search of the paramount calmness experience, a hot tub is indeed unparalleled.

  Variety is really the herb of lifetime, and we truly pride ourselves on offering an extensive range of jacuzzis to cater to every taste.

  Superiority, to us, is beyond a mere word. It’s our emblem. Every single of our products undergo strict testing to ensure they repeatedly provide the peak comfort experience for countless years to come.

  Our expert staff are always on hand to direct you in finding the best-suited hot tub for your needs and residence.

  Have you ever envisioned having your private meditation haven? What are your wishes when it comes to choosing the ideal hot tub? Let’s chat relating to this!

  Stay bubbly and relaxed! Furthermore, I started my very own amazing sales web-site just now, you can explore here: Regular hot tub maintenance services for longevity Tempe Arizona
  513e366

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *